top of page

CSOK Plusz kamattámogatott hitel

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) Plusz hitelkonstrukció 2024. január 1. napjától érhető el hazánkban a gyermekvállalást tervező házaspároknak, amely városokban és kistelepüléseken egyaránt igénybe vehető, kombinálható falusi CSOK-kal és Babaváró hitellel is. Mielőtt a családi otthon megteremtése céljából megvásárolnák álmaik ingatlanát, érdemes közelebbről is megismerkedni az alábbi hitelkondíciókkal.

 

A CSOK Plusz alkalmazásával a házaspárok gyermekvállalás vagy örökbefogadás fejében a piacihoz képest jóval kedvezőbb mértékű legfeljebb 3 %-os fix kamatozású és legfeljebb 50 millió forint összegű hitelt vehetnek fel, amelyhez 10-10 millió forintos tartozás-elengedés párosul a második és harmadik újonnan születő vagy örökbefogadott gyermek után.


Mekkora összeg járhat a gyermekek számától függően?


  • egy gyermeket vállaló gyermektelen igénylők esetén maximum 15 millió forint,

  • két gyermeket vállaló gyermektelen igénylők vagy egy gyermeket vállaló egygyermekes igénylők esetén maximum 30 millió forint,

  • három gyermeket vállaló gyermektelen igénylők, két gyermeket vállaló egygyermekes igénylők, vagy egy gyermeket vállaló többgyermekes igénylők esetén maximum 50 millió forint.


Kik vehetik igénybe?


  • nagykorú házaspárok, feltéve, hogy a feleség a hitelkérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötte be a 41. életévét (2025. december 31. napjáig a 41. életévre vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni, ha a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában legalább a 12. hetet betöltött várandósság fennáll),

  • büntetlen előélet és köztartozásmentesség vagy 5000 forintot meg nem haladó köztartozás,

  • legalább a házaspár egyik tagjának minimum 2 éves (akár külföldi) TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, egybefüggő legfeljebb 30 napos megszakítással,

  • hitelképesség, magyarországi lakcím, pozitív KHR státusz.


Milyen célokra használható fel?


  • használt lakás vásárlása

  • újépítésű lakás vásárlása

  • házépítés

  • házbővítés


Bővítéssel nem járó egyszerű korszerűsítésre, felújításra, illetve telekvásárlásra nem használható fel a hitel, továbbá a forrás nem fordítható nyaralóvásárlásra sem.


Milyen értékű ingatlanokra terjed ki a támogatott hitel?


A lakás vételára vagy bekerülési költsége nem haladhatja meg


  • első közös lakástulajdon esetén a 80 millió forintot,

  • más esetekben a 150 millió forintot.


Milyen paraméterekkel kell rendelkeznie a kiszemelt ingatlannak?


Bővítés és vásárlás esetén egyaránt létezik egy minimum alapterület, amelyet az új lakásnak vagy háznak gyerekszámtól függően el kell érnie. A számításnál minden gyermeket figyelembe kell vennünk, aki a háztartásban velünk együtt lakik. Az ingatlan hasznos alapterületének el kell érnie tehát

 

  • egy gyermek esetén lakásnál a 40 négyzetmétert, családi háznál a 70 négyzetmétert,

  • két gyermek esetén lakásnál az 50 négyzetmétert, családi háznál a 80 négyzetmétert,

  • három vagy több gyermek esetén lakásnál a 60 négyzetmétert, családi háznál a 90 négyzetmétert.


Milyen hosszú a futamidő?


A kamattámogatás időtartama minimum 10 év és maximum 25 év lehet. Az első gyermek megszületését követően 1 évig opcionálisan szüneteltethető a törlesztés, jóllehet a kamattámogatás időszaka is ennyivel hosszabbodik. Könnyítés még, hogy a folyósítást követő első évben a tőkét nem, csak a 3 %-os kamatot kell törleszteni.


Mikor kell visszafizetnünk?


Talán az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mi történik akkor, ha a vállalt határidőig nem teljesül a gyermekvállalás. Ilyen esetben a kamattámogatás a határidő lejártát követő naptól megszűnik, és az igénybe vett kamattámogatás összegét (csökkentve az időben megszületett gyermek(ek) után járó kamattámogatás összegével), a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal megemelt mértékének megfelelő kamattal növelten vissza kell fizetni 120 napon belül. Továbbá a kamattámogatás megszűnésétől kezdve a fennmaradó hitel kamatozása az ÁKK 110 % + 1 %-ra változik. Mentesülést eredményez azonban, ha a magzat a 12. várandóssági hét betöltését követően elhal vagy halva születik, vagy ha a házastársak egyike elhunyt.


Házasság felbontása, érvénytelenítése esetén az egyik fél továbbviheti a hitelt a kamattámogatás visszafizetésének kötelezettsége nélkül, ha valamennyi érintett gyermek lakóhelye nála marad. Amennyiben az egyik fél csak az ingatlan egy részét idegeníti el, a kamattámogatás összegének csak az elidegenítésre kerülő tulajdoni hányadra jutó arányos részét kell visszafizetni.


Egyéb lényeges információk


Bizonyos kivételektől eltekintve a CSOK Plusz hitelt igénylők és gyermekeik a folyósítástól számított 10 évig a megvásárolt ingatlanban életvitelszerűen bent kell, hogy lakjanak.


A folyósított kölcsön futamidejének végéig terjedő időtartamra a Magyar Állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba. A támogatott lakásra az érintetteknek pedig lakásbiztosítást kell kötniük.


A CSOK Plusz hitellel támogatott ingatlan vételárának legfeljebb 10 %-a fizethető készpénzben. Fontos kizáró ok a CSOK Plusz szabályrendszerében, hogy ingatlant ilyenkor nem vásárolhatunk közeli hozzátartozótól, a ház építésénél nem lehet a kivitelező cég a közeli hozzátartozónk tulajdonában, és mindemellett nem vehetünk meg olyan ingatlant, amit 5 éven belül adtunk el.


Lényeges változás az eredetileg megjelent hitelfeltételekhez képest az illetékmentesség, azaz a CSOK Plusszal vásárolt ingatlanok esetében a 4 %-os általános vagyonátruházási illetéket egyáltalán nem kell megfizetni, akkor sem, ha 80-150 millió forint közé esik a vételár.


Mindeközben ne feledkezzünk meg róla, hogy az ingatlanvásárlással kapcsolatos jogi teendők nem az adásvételi szerződéssel, hanem a kiszemelt ingatlanra vonatkozó vételi ajánlat, adásvételi előszerződés feltételeinek dokumentumba foglalásával kezdődnek. Ingatlanjogi szakértőnk örömmel áll az Önök rendelkezésére tranzakciók magas szakmai színvonalú és rugalmas lebonyolítása érdekében kedvező munkadíjak mellett.


A fenti tájékoztatás nem teljeskörű, további részletekért érdeklődjön személyesen hiteltanácsadójánál vagy hitelintézeténél.

bottom of page